Rockyhtyeen tehtävä on synnyttää ääntä. Tämä tapahtuu perinteisesti esittämällä musiikkiteoksia (”skulata roggii beibeh”). Musiikin synnyttävä perusyksikkö on ääniaalto. Äänikokemus muodostuu ääniaallon osuessa kuuloelimiin. Se, miltä ääni ”kuullostaa” riippuu seuraavista audiofysiologisista ominaisuuksista: äänen taajuus, äänikerrannaiset, volyymi, äänen ajallinen kesto, äänen syttymis- ja sammumisnopeus, sekä muut samanaikaisesti tapahtuvat äänet.

Yhtyeen tehtävä on luoda ja hallita yhtenäisenä yksikkönä musiikin rytmiikkaa, eri sävyjen dynamiikkaa, ”kerronnan dramaturgiaa” eli toimivaa kappalerakennetta, lyriikan ja sävellyksen yhteensopivuutta.

Yhtyeen tehtävä on tehdä äänikokonaisuuksia, jotka pitävät otteessaan, kiinnostavat kuulijaansa yhä uudelleen, esittävät kysymyksiä ja antavat vastauksia sekä tekevät kuulijasta osan esitystä – osuva kappale jää kuulijan päähän kertautumaan yhä uudelleen ja uudelleen (tässä vaiheessa on enemmän kuin syytä muistuttaa sekä lukijaa että myös itseään, että kaikki faktana esitetyt väitteet näissä teksteissä ovat perätöntä viisastelua ja termeillä brassailua -toim.huom).

Stam1na-yhtyeen ääneen liittyvät tehtävät ovat puettavissa lyhyesti seuraavaan imperatiivi-monologiin: ”Pojattaret kuulkaa! Menkää ja tehkää jumalten musiikkia! Soittakaa kun olette vielä nuoria ja teillä on voimia. Käyttäkää mahdollisimman paljon polyrytmiikkaa, sillä se pitää kuulijan valppaana. Soveltakaa perinteiseen sovitusmalliin keksimiänne järjettömiä ratkaisuja ja vaihtehtoja, älkää olko tylsiä! Sävellyksessä täytyy olla jotakin toistuvaa teemaa tarjolla, se jää soimaan päässä ja aiheuttaa tiedonjanoa ja sitä kautta kassikaupalla rahaa!”

”Pojattaret kuulkaa! Valmistelkaa materiaalinne tarkaan ennen julkista esittämistä, sillä yhtyeen täytyy soittaa tarkasti ja ammattitaitoisesti. Itsevarmuus kuuluu äänessä! Käyttäkää Kaikki Katsovat Samaan Suuntaan -metodia niin sävellys-, kuin sovitustyössänne. Te ette tee itsetarkoituksellista kikkailua ettekä yksilösuorituksia, vaan toimitte yhdessä kuin jättiläisen sisäelimet, tai traktorin moottorin komponentit. Jokainen rengas vetää perkele!”

”Ja pojattaret kuulkaa vielä! Äänen on syytä heijastaa niin omia kuin kuulijoittenne tunteita. Tulkitkaa maailman tilaa, kirjoittakaa sanoja jotka löytyvät ympäriltänne, olkaa aikanne c-kasettinauhureita, jotka syövät nauhan ja sylkevät sen pihalle solmussa. Kun kuulija avaa tuon solmun, te pojattaret annatte äänenne kuuluviin!”

Työstettäessä musiikkia mottonahan on hyvä olla: ”aina täytyy kehittyä eteenpäin”. Jotta tämä tapahtuisi, debyttiin verraten järjestyksessään toisen Stam1nan albumin tulisi olla:

a) omaperäisempää Stam1na-soundia alusta loppuun
b) parempi äänenlaadultaan/soitinsoundeiltaan
c) parempia ( = voimakkaampia, ytimekkäämpiä, tyylikkäämpiä jne.) yksittäisiä kappaleita
d) vähintään kahdella hittibiisillä ryyditetty
d) selkeämpi, ehjempi kokonaisuus
e) provosoivampaa, mutta sujuvampaa lyriikkaa täynnä
f) levytysjatkumon tunnistettava ”toinen askel”

Konkreettisista tavoitteista yhtye on jo nyt saavuttanut muutaman kiintopisteen:

1) Yhtyeellä on jotakuinkin kasassa ja pääosin demottuna kymmenen sävellystä
2) Levyn sanoituksiin on rakentumassa kantava ja yhdistävä teema
3) Sanoituksia on paperilla suhteellisen runsaasti
4) Yhtye on onnistunut selventämään…
4.1) …ominaistyyliään sävellyksissä
4.2) …kappalerakenteitaan
4.3) …mitä…
4.3.1) …studiossa tulee painottaa/välttää
4.3.2) …sävellyksissä tulee painottaa/välttää
4.3.3) …kappaleiden live-esityksissä tulee painottaa/välttää…
5) …jotta…
5.1) …tuottaja ei…
5.2) …levy-yhtiö ei…
5.3) …ohjelmatoimisto ei…
5.4) …promoottori ei…
6.1) …haluaisi…
6.2) …vaatisi…
6.3) …uhkailisi…
7) …sekä…
8.1) …purisi…
8.2) …löisi…
8.2.1) …nyrkillä…
8.2.2) …mailalla…
8.2.2.1) …päähän ja niskaan…
8.2.2.2) …selkään ja munuaisille…
9.1) …Hyyrystä…
9.2) …Veliniä…
9.3) …Kangasmäkeä…
9.4) …Olkkosta…
10) …ja yhtyeen ura katkeaisi siihen paikkaan.

Seuraavassa merkinnässä käsitellään Stam1nan sanoituspolitiikkaa, rocklyriikan syvintä olemusta ja keksitään jälleen uusia sanoja.