Mikä on Stam1na?

Stam1na (lausutaan ”stamina”) on Lemin säräpitäjässä 1996 perustettu suomenkielinen hevimetalliyhtye. Kolme perustajajäsentä ovat edelleen kaikki kokoonpanossa, Kai-Pekka Kangasmäki liittyi basistiksi vuonna 2005 ja Emil Lähteenmäki kosketinsoittajaksi 2009. Musiikillinen linja yhtyeellä on ollut alusta asti raskas, nopea ja teknisesti haastava metalli. Kappaleet säveltää etupäässä Olkkonen ja Hyyrynen, lisäksi Kangamäki ja Lähteenmäki. Sanoituksista vastaa Hyyrynen.

Mistä stam1na-nimi tulee, miksi siinä on ykkönen?

Englannista suomennettuna ”sisu”, ”kestävyys” tai ”pitkäjänteisyys” kuvaavat yhtyeen asennetta. Nimessä oleva numero yksilöi yhtyeen yksinkertaisesti parhaaksi kaikista ja erottaa nimen useista stamina-tuotteista ja tuotemerkeistä: koeta googlettaa sanaa ”stamina” ja sitten ”stam1na”.

Mitä yhtyeelle kuuluu juuri nyt?

Stam1na tekee Suomessa mittavaa kiertuetta kevään ja kesän.

Missä yhtyettä voi kuulla/nähdä?

Kiertueella sekä CD- ja DVD-soittimissa, jos asioi ensin levykaupassa tai esimerkiksi Levykauppa Äxän Sakara Shopissa. Yhtyeen musiikkivideoita ja yleisön lähettämää muuta materiaalia on löydettävissä mm. Youtube-sivustolta.

Mistä löydän Stam1nan kappaleiden sanoitukset?

Ainoastaan albumien kansilehdistä. Yhtye EI julkaise sanoituksiaan internetissä.

Miksi en löydä levyjänne paikkakuntani myymälästä?

Vika on myyjässä tai painos on loppu.

Mistä löydän muuta Stam1na-tuotteistoa?

Levyjä sekä kaikkia oheistuotteita voi tilata virallisesta Sakara Shopista. Oheistuotteita, kuten hikirannekkeita, rintanappeja tai kiertuepaitoja myydään vaihtelevalla valikoimalla keikkojen yhteydessä.

Miten saan yhtyeen kotikaupunkiini soittamaan?

Ota yhteys yhtyeen ohjelmatoimistoon ja sen keikkamyyjään: Ari Koskinen / Fullsteam Agency, ari@fullsteam.fi, puh. 0400808952 ja/tai paikalliseen keikkajärjestäjääsi.

Millä soittimilla/vireillä/kieliseteillä Stam1na soittaa?

Olkkonen soittaa useimmat keikit Ibanez L A Customshop RG7 -kitaralla. SLK:n kuusikieliset kappaleet taittuvat Ibanez Jem 77VBK -mallilla. Vahvistimena/kaappeina Mesa/Boogie (Mark V ja Stiletto Deuce Stage II ja /4×12 Recto Standard Slant+Straight + 4×12 Stiletto Traditional Straight). Pekkeli käyttää Hyrden tavoin Palmer PGA04 -kaiutinsimulaattoria. Vire matalimmasta alkaen A-D-A-D-G-H-E, kielien paksuus on 0.66-0.10. Pekkelin yhdessä kitarassa on Tremol-No -tallasysteemi. Pedaalilaudan esittely löytyy Levytukun kotisivuilta.

Velin soittaa Taman Starclassic Maple -rummuilla ja Balbex-kapuloilla.

Hyyrysen kolmessa ESP Custom Shop -baritonikitarassa (Ampiainen, Mustuainen, sekä Valkuainen (tunnetaan myös nimellä Hattu)) on seitsemän kielen setit (GHS Custom Shop Baritone 0.70-0.14 + irtokieli 0.11). Lisäksi kalustoon kuuluu ESP E-II T-B7. Vire matalimmasta alkaen on A-D-A-D-G-H-E. Lisäksi soitossa on kaksi kuusikielistä (0.50-0.11) ESP:tä: Phoenix II, sekä ESP Phoenix II Signature Series Rautapilli. Vahvistimina livenä toimii kaksi kappaletta Peavey 5150:aa. Hyyrysen käytössä on kaksi Palmer PGA04 -kaiutinsimulaattoria.

Kangasmäki soittaa Mesa/Boogie Big Block 750 -vahvistimella, Mesa Boogie 8×10 Powerhouse Bass Cabinet ja Mesa Boogie Powerhouse 1000 Bass Cabinet -kaapeilla. Pahoinpideltävinä bassoina toimivat ESP custom shop, ESP Lettu ja ESP Chief. Kielisettinä Warwickin Red Label, joiden kielten paksuus matalimmasta alkaen 0.135-0.105-0.085-0.065 ja vire A-D-A-D.

Lähteenmäen hallinnassa soi Nord Electro 3 sekä tietokone interfacena M-Audion Eight Track ja midikiipparina M-Audion Oxygen 61.