Mikä on Stam1na?

Stam1na (lausutaan ”stamina”) on Lemin säräpitäjässä 1996 perustettu suomenkielinen hevimetalliyhtye. Kolme perustajajäsentä ovat edelleen kaikki kokoonpanossa, Kai-Pekka Kangasmäki liittyi basistiksi vuonna 2005 ja Emil Lähteenmäki kosketinsoittajaksi 2009. Musiikillinen linja yhtyeellä on ollut alusta asti raskas, nopea ja teknisesti haastava metalli. Kappaleet säveltää etupäässä Olkkonen, Kangasmäki ja Hyyrynen. Sanoituksista vastaa Hyyrynen.

Mistä stam1na-nimi tulee, miksi siinä on ykkönen?

Englannista suomennettu sana ”sisu”, ”kestävyys” tai ”pitkäjänteisyys” kuvaavat yhtyeen asennetta. Nimessä oleva numero yksilöi yhtyeen parhaaksi kaikista ja erottaa nimen useista stamina-tuotteista ja tuotemerkeistä: koeta googlettaa sanaa ”stamina” ja sitten ”stam1na”.

Mitä yhtyeelle kuuluu juuri nyt?

Stam1na keikkailee Suomessa ja ulkomailla, ja valmistelee yhdeksättä pitkäsoittoaan. Uusimpia kuulumisia voit kysyä/katsella yhtyeen vieraskirjasta tai sosiaalisen median kanavista (Facebook, Instagram).

Missä yhtyettä voi kuulla/nähdä?

Kiertueella, sekä CD- ja DVD-soittimissa, jos asioi ensin levykaupassa tai esimerkiksi Levykauppa Äxän Sakara Shopissa. Löydät Stam1nan musiikkia myös mm. Spotify-palvelusta. Yhtyeen musiikkivideoita ja yleisön lähettämää muuta materiaalia on löydettävissä mm. Youtube-sivustolta.

Mistä löydän Stam1nan kappaleiden sanoitukset?

Ainoastaan albumien kansilehdistä. Yhtye EI julkaise sanoituksiaan internetissä.

Miksi en löydä levyjänne paikkakuntani myymälästä?

Vika on myyjässä tai painos on loppu.

Mistä löydän muuta Stam1na-tuotteistoa?

Levyjä sekä kaikkia oheistuotteita voi tilata virallisesta Sakara Shopista. Oheistuotteita, kuten hikirannekkeita, rintanappeja tai kiertuepaitoja myydään vaihtelevalla valikoimalla keikkojen yhteydessä.

Miten saan yhtyeen kotikaupunkiini soittamaan?

Ota yhteys yhtyeen ohjelmatoimistoon ja sen keikkamyyjään: Ari Koskinen / Fullsteam Agency, ari@fullsteam.fi, puh. 0400808952 ja/tai paikalliseen keikkajärjestäjääsi.

Millä soittimilla/vireillä/kieliseteillä Stam1na soittaa?

Olkkonen soittaa useimmat keikit Ibanez L A Customshop RG7 -kitaralla. SLK:n kuusikieliset kappaleet taittuvat Ibanez Jem 77VBK -mallilla. Vahvistimena/kaappeina Mesa/Boogie (Mark V ja Stiletto Deuce Stage II ja /4×12 Recto Standard Slant+Straight + 4×12 Stiletto Traditional Straight). Pekkeli käyttää Hyrden tavoin Palmer PGA04 -kaiutinsimulaattoria. Vire matalimmasta alkaen A-D-A-D-G-H-E, kielien paksuus on 0.66-0.10. Pekkelin yhdessä kitarassa on Tremol-No -tallasysteemi. Pedaalilaudan esittely löytyy Levytukun kotisivuilta.

Velin soittaa Taman Starclassic Maple -rummuilla ja Balbex-kapuloilla.

Hyyrysen kolmessa japanilaisessa ESP Custom Shop -baritonikitarassa (Ampiainen, Mustuainen, sekä Valkuainen (tunnetaan myös nimellä Hattu)) on seitsemän kielen setit (DR Custom Shop 0.70-0.11), vire matalimmasta alkaen on A-D-A-D-G-H-E. Studiossa Huurusen vahvistimena toimii Peavey 5150. Keikoilla Hyyrysen kitarasaundi on peräisin vaihtelevasti Jyri Kangastalon Swartzenegger-etuasteesta, tai AMT Electronicsin P1- ja P2 -pedaaleista, Palmerin stereopäätevahvistimesta ja Palmer PGA04 -kaiutinsimulaattorista.

Kangasmäki soittaa Mesa/Boogie Big Block 750 -vahvistimella, Mesa Boogie 8×10 Powerhouse Bass Cabinet ja Mesa Boogie Powerhouse 1000 Bass Cabinet -kaapeilla. Pahoinpideltävinä bassoina toimivat ESP custom shop, ESP Lettu ja ESP Chief. Kielisettinä Warwickin Red Label, joiden kielten paksuus matalimmasta alkaen 0.135-0.105-0.085-0.065 ja vire A-D-A-D.

Lähteenmäen hallinnassa soi Nord Electro 3 sekä tietokone interfacena M-Audion Eight Track ja midikiipparina M-Audion Oxygen 61.