22.07. Puustock Juva

Alaha skargeli rohjustaa 2006 kesäkiertue – keikka nro 17

Onkos se jo 17. muistelo tältä kesältä? Härreguud. Kylläpä tuo pääkoppa toimii yllättävän hyvin vieläkin. Pitäisi tässä ihan itseään kätellä, mutta ei ole kahta saman puolen kättä. Jos nyt kättelee niin toinen käsi ottaa kiinni toisen peukalosta. Sounds like baby’s work.

Rauhoitutaampas taas. Noin. Tahdon kertoa teille maanmainioista Rantasen veljeksistä. Niitä on kaksi ja ne järjestää maailman parhaita juttuja. Kuvitelkaa että olette rötvänneet ympäri Suomea maat ja puskat, kusiloukot ja betoniporsaat kaikki. Kertaakaan ei ole edes nähnyt unta peseytymisestä – ei henkisestä eikä ruumiillisestakaan. Päädyt Juvalle, kouvolalaisten Mikkeliin. Rantasen vellokset soittavat sinulle ja sanovat: ”Missä kohti ootte tulossa, voitas pistää toi rantasauna päälle”. Rantasauna. Hevifestareilla. Ennen JA jälkeen keikan. I love those bastards.

Sauna puhdisti saastamme ja antoi jälleen hyvän tekosyyn kaljan maisteluun. Pätkän roudaama kori helmeilevää mallasta terästytti aistit kuulemaan sankaritarinoita Mokomien leiristä: olivat könsikkäät juuri eilispäivänä rohjustaneet samoja metsäpolkuja samoille lauteille. Juhlaa taisi olla ilmassa, so to speak. Eipä, siinä hotellin pihalla rohjustivat myös Diablon jantterit, joista ainakin se bassoa soittava oli eilen omin silmin nähtynä taipunut nestepurnukalle ihan O.K. Tokkopa asiaa vääristi oma purnukka, joka tyhjeni vasta kellon lyhyen viisarin erektoituessa alavasemmalle. Hassua kuin hevosenkenkä.

Noh, tyhjänpäiväinen paskaläppä sikseen, muistellaampas taas sitä Juvan keikkaa. Ennen vetoa hihasta vetäisi muutama toimittaja. Toisen kanssa puuhailtiin nettitelkkariin haastatteluntynkä, sisältöä en muista. Taisi väittää sen olevan ”vähän erilainen”.

Toisen toimittajan muistan varmaan lopun ikäni. Ensimmäistä kertaa uramme aikana keikkaa seurannut media-alan ammattilainen pyrki tietoisesti leimaamaan yhtyeen (ja ehkä jopa suoremmin sanoittajan) jonkin sortin saatananpalvojaksi. Tämä erikoisreportaasi jää kyllä lajissaan muistojen kultaisiin kansioihin. Lehtileikkeessä mainittu ”perkeleen, alkoholin ja rappion” sanoittaja-artisti sai nimittäin pitkään aikaan makoisimmat höhötykset lukiessaan juttua. Pitkää ikää!

Noh, muistellaampas taas sitä Juvan keikkaa. Porukkaa oli paikalla todella runsaalla kädellä annosteltuna. Yö-yhtyeen lämmittämä megaposse liikehti huutavana lössinä ja yhtyeen jälleen kerran uusittu intronauha pärähti käyntiin. Pariminuuttinen äänikollaasi Speden av-teoksista sai ainakin meidän crewn höhöttämään tyytyväisinä, en tiedä sitten Juvan ikiteinien huumorintajusta. Jok tap keket areenalle ja vanha tuttu niskajumppa sai luvan alkaa.

Louhimme kuin gebardit tuulitunnelissa! Kuin kuutti öljyssä! Kuin rotta säkissä! Kuin muurahainen paistinpannulla! Yleisö oli tyytyväisyyttään mukana huutaen, heiluen ja perinteisen pit-hurmoksen vallassa. Olipa kerrankin mukavata seurata koko keikan ajan kiepsunutta ihmismassaa. Seassa näkyi niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Perussetti!

Homma kruunattiin encorella ja kamat pakkautuivat Gay-bussiin kuin aina ennenkin. Olut oli jälleen takahuoneen käyttäjälle ilmaista, joten ei jäänyt kysymyksille sijaa: viihde kutsui. Tarkemmassa jälkikäteisessä videoanalyysissa on havaittu merkkejä mm. Ruoska-yhtyeen jäsenien erinomaisesta huumorintajusta. Harmi ettei kamerassa riittänyt potku kello kuuden saunamakkaran paistajaisiin ja maanmainioiden Rantasen veljesten takaa-ajokohtauksille. Ovat nimittäin nopeita jaloistaan, mikäli yrität paeta juomaringistä metsään liian aikaisin.