Helsinki, Tavastia w/ Rebelhead

KUNNON MENOA – kevät 2006 keikka nro 4.

Vai että keväinen perjantai-ilta Tavastian pääesiintyjänä? Miksipä ei. Päivä alkoi lupaavasti: YleX haastatteli Hyrden nauhalle heti aamusta lauantaiseen Lista-ohjelmaan, jossa iloisesti julistettiin yhtyeen uuden albumin kolmossija. Ei muuta ko Tavalle sikailemaan!

Sieltäpä se iloinen Gay-bussi kaartoikin jo Tavan pihalle, purskauti Kaikan, Kaken, Jykän, Jusbaumin ja Temeksen kadulle ja ulosti backlinen. Perus soundcheck. Takahuonefiilistelyä, muutama edellisen yhtyeen jättämä limppari liikaa ja oho: solisti kolisti koria kuin aito alkoholisti. Mites sitä nyt sillälailla, viideltä päivällä?

Illan mättäjäisiä ryyditti lämmittelybändi Rebelheadin (l. ”proebellihedi”) lisäksi tieto Uudet kymmenen käskyä -kiekon listamenestyksestä. Ennakkolippuja illan vedolle oli myyty myös varsin vakuuttava määrä. Mutta niinhän siinä käy kun yhtyeestä tulee itsensä myynyt kaupallisuuden perikuva.

Olihan siellä vähän kaikenlaista. Kaupallisuutta lisäsi mukavasti käyntiin lähtenyt paitamyyntibisnes, joka tarjosi edellisviikonlopun malliin porukalle hienohkoja rättejä. Teemoina tänä keväänä Lemin muotimaailmassa on kulahtanut keltainen ja rohkea punainen. Painatusten sloganit huutavat mm. Viiden laukauksen politiikkaa ja palasina olevaa psyykettä. Huh, rankkaa vai mitä? Emännille myytävissä kireääkin kireämmissä paidoissa seisoo selkämyksessä että ”Emännät liekeissä 2006”. Viestiä vahvistaa mukaelma levyn kansikuvasta, jossa käryten höyryää ilmiselvä naispuolinen torso.

Muutaman kerran on yhtye joutunut vastaamaan kyselyihin poltettavan torson sukupuolivalinnasta. Että miksi nainen, miksei mies. Noh, tämähän on tietysti sitä tasa-arvoa. Toinen kohtalaisesti painava argumentti on se, että kanteen suunniteltu ihmisfiguri saatiin kuvausryhmän haltuun noin päivää ennen sovittua kuvaushetkeä. Torso ilmaantui senaikaisen rapajuoppopariskunta KaikkaHyrden ulottuviin Imatran studiosessioiden aikana. Eipä siinä, Miitrin vielä hönkiessä sikarillaan pitkin persposkia, viitsinyt ruveta mokoman muovihahmon tissejä hiomaan poiskaan – näillä oli mentävä. Mut jooh, takaisin Helsinkiin…

Porukkaa oli hitusen vajaa täys sali. Keikka lätkittiin lävitse sankarillisin ranneliikkein. Laulajakitaristi Hyyrysen huonon kunnon korjaamiseen käytettiin mm. seuraavia suusta ladattavia erikoisuuksia:

– Vettä X noin 6 litraa
– Finreksiä X 5 pussukkaa
– ”DualRect” -tautipilleri X 2 ennen keikkaa
– Menthosta kaksi askillista
– miehekäs kourallinen särkylääkkeitä
– Kyypakkaus, nautittuna kesken Merestä maalle -kappaleen c-osan

Hyrde muistelee: Päi perseitähän se (alko)solistin jollotus kuitenkin kortisoonilaakeista huolimatta meni, ääni hajosi kuin hotellin hattuhylly jo varsinaisen setin puolvälissä. Ensi kertaa elävänä vetäisty Likainen parketti sotki pakan usmuiseen liismaan, räkä valui reisille ja kummassakaan skebassa ei pysynyt vire. Kropan ympäri show-meiningillä pyöräytetty LTD napsahti nokka edellä suoraan oikean nilkan pallonivelen juureen. Kiitin siinä vaiheessa itseäni ja fantasioin itävaltalaisesta Kaurisjääkäristä.

Siltikin (ja seuraavan päivän videotallennetta tarkkailtaessa), keikka tuntui rullaavan eteenpäin kuin hotellihuoneen lisäsänky ylösalaisin. Yleisön esittämää pit-toimintaa oli havaittavissa keikan alusta hamaan encore-vouhotukseen asti. Porukka jorasi kuin apinalauma sähkötolpassa. Ei paha ollenkaan, oli varmaan elämän sävel.

Sakaran edustajisto päätti yllättää Lemin pellet tarjoamalla listasijoituksen ja näppärän keikan juhlaksi kuohuvaa erikoisporejuomaa. Oli siinä suu napsakkana paikallaan! Onneksi oli! Suussa oli juuri sopivasti tilaa myös muutamalle salaiselle öljyannokselle, itävaltalaiselle Kaurisjääkärille ja tähtitaivaan kirkkaimmalle ja kuuluisimmalle kultapullolle. ”Tervetuloa juhlimaan kanssamme”, huusimme, ”Tavastialla nähdään veljet, sisaret, bändikaverit, bändikaverien tyttöystävät, kaverin kaverit, kaverin kaverin tuntemattomat seuralaiset, norjalaiset, suomalaiset, perheenjäsenet, tuntemattomat, janoiset!”

Olipa siellä myös vähän kaikenlaista erikoisuutta seuraavana aamunakin.