Yksi yhtyetoiminnan kauneimmista puolista on ehdottomasti sen joukkuehenkisyys. Yhdessä vuodatettu veri, hiki tai muu vastaava erite luo siteitä. Encore-biisejä vetävä urosryhmä uhkuu universaalia parhautta. Treenikämpän saastaisten lattioiden ahkera kulutus voi synnyttää jotain elämää suurempaa. Se voi synnyttää musiikkia, jota kuuntelee pojanpoika. Uskon että samanlaisen heteromieslauman hurmiotilan luo VPK:n hälyryhmän tulipalon sammuttaminen, naapurikyläläisten jengitappelu tahi Ruotsin voittaminen jääkiekossa. Ilmiö ja tunnetila on siis jokaiselle tuttu. Naiset kokevat oletettavasti saman hurmoksen Tupperware-kutsuilla.

Eli nippu krapulaisia harrastelijamuusikoita nakataan aivoriiheensä työstämään uutta Aidaa: vaan kuinka keskustella niinkin abstraktista ilmiöstä kuin musiikki? Kuinka kommunikoi hevimuusikko? Miten muotoilla tavoiteltu tunnetila sanoiksi? Kuinka ohjata hiekkamyrskyyn syöksyvää strutsia?

Stam1nan treeneissä ehkä käytetyimmät musiikilliset sanat/termit/fraasit/komennot ovat vuoden 2005 loppupuolella seuraavanlaisia:

Verbit: Lasettaa, työstää, rohjustaa, louhia, kosettaa, pistää (ylä)mummoa/puliukkoa, kolistella, (soittaa) nik nak.

Adjektiivit: ”Suht spede”, ”aika loiri (-o)”, fluori, vittimäinen, ”vitu hyvä”, ”iha viti paska”, ”mou mou” (kitarariffistä), ”hito uhkaava”, ”svengaava”.

Substantiivit: Skargeli, spede, loiri (-o), Kake, Kakkupää, Pekkeli, Pökkeli, Kaikka, Professori, Antti, Juoppo, tupla- tai jalkabanaani, seiska, paulin paukut.

Musiikillisen ohjeistuksen perusteet: ”perusote”, ”vitosote”, ”sahaus”, ”mesikukka-riffi”, ”soili”, ”devini”, ”soitetaan ylempää”, ”lisää pikkurilli tohon”, ”bassot vittuu”, ”soittaa oktaavi”, ”takapotku”.

Usein yhtyetoimintaa analysoidaan, valmistellaan ja eletään myös vapaa-ajalla. Muusikoiden dialogi on usein monitahoista, täynnä alan terminologiaa, referenssejä ja kysymyksiä. Muusikot tavoittelevat usein tunnetta, eivät asiasisältöä. Muusikko ei sano ikinä samaa asiaa kahdesti (ainakaan samalla lauserakenteella -> ilmiö toistuu useammin ja useammin improvisaatioon perustuvan soittotekniikan kehittyessä) Seuraavassa esimerkki tekstiviestikommunikaatiosta 7.12.2005, osapuolina Stam1nan Hyyrynen (H) ja Kangasmäki (K). Molemmat ovat tiettävästi olleet selvin päin ja ruumiillisesti terveitä.

(H) 14:26:30 – Mis vaiheessa homma lipsu tähän? Stampiot Soundin DVDllä ja ehdolla FMEn vuoden bändiksi.. (loppu viestistä salaista)
(H) 15:03:23 – Söin juuri (suklaapatukan nimi) suklaapatukan hieman hymyillen, tyytyväisenä sen luomaan pehmeään pähkinäiseen makunautintoon, maidon ja kaakaon ehjään sinfoniaan.
(K) Klo 15:07:33 – Voi loiri! Jätkä on Soundin DVD:lä kolmessa videossa: num 2, 11 ja 30. Meikä on vaa kahessa, 4 ja 30… Teppo on videoissa 2, 7, 9, 30 ja 33…
(K) klo 15:09:11 – I love the fact that our geographic distance is over 130km!
(H) klo 15:11:56 – Not by bird’s line darling broken hot beerbottle up your anus you aren’t! Lähetitseä jo Kuikulille vähä musaakiluikuroita?
(K) klo 15:17:12 – Kyl meä sen läheti jo muanantain juuh, mut eipä häntä tiijä et millo mänöö perille kö kaike mualiman pyhäpäivii sun muita on menossa.
(H) klo 15:14:55 – Kumpi anukseen: lepravanhuksen sormipari vai mätä sian kärsä? Pikipakko valkata tai mie eroon pelistä!
(K) klo 15:15:47 – Kärsä
(H) klo 15:18:00 – …voi nimittäin vaikuttaa suht epäterveele naureskella
teksiviesteille keskellä tietä kävellessä…
(K) klo 15:22:34 – No, eipä oo sen terveempää huutaa pelkkä avoinen kylpytakki päällänsä koulun auditoriossa varsinkin kun samaan aikaan siellä kokoontuu lasten päiväkerho..
(K) 15:27:08 – Sie oot oikeilla jäljillä! Mut ajattele mein ikiä, selvinpäin vietettyjä hetkiä, krapulaa, viinaa, kaljaa, lasolia, veristä ulostetta, haisevia peräsuolia, revenneitä sulkijalihaksia, eripari sukkia, eripurakonflikteja, jallua, kaljaa, punasia silmiä, loppuunkuluneita maksoja? Stam1na = lauma juoppoja!
(H) 15:22:12 – Ajattele kiveksiä. Ajattele jalkateriä. Tai nenä,
korvanlehteä, kulmakarvoja tai persettä, jopa p***ua. Ihminen on HIRVIÖ!!
(K) 15:27:57 – Haluaisin lähettää terveisiä Turolle ja Santerille!
(H) 15:26:59 – Ja hei, Kakehan niittää suosiota myös videoilla 8 ja 23! Pistä toi siun kylpytakki-tekstari uudestaan, sain idean visioihin! J
(K) 15:28:52 – Soundi, sivu 65 = Samuli (sukunimi) ja (sukunimi) Kalle.
(H) 15:29:28 – Vesi ja kana, kiitos. Mitenniin ei ole? Kakstoista! Allu,tuu! Taio Olli!
(K) 15:33:41 – Öö, jotenkii näin: ”ei ole sen fiksumpaa*verbi + humalassa* pelkkä avonainen kylpytakki päällä koulun auditoriossa, varsinkaan jos samaan aikaan siellä kokoontuu lasten päiväkerho”
(K) 16:06:06 – On muute soundissa tossa DVD-esitelyssä ekan aukeaman isoin kuva laitettu Stam1nasta. Viti hyvä tuo esittely, eka lause ”Stam1na tulee Lemiltä!”
(K) 16:09:10 – Ja 38
(H) 16:45:56 – Stampiot tuloo navetast. Saax siu tekstiviestit klo 15 jälkee julkasta netissä?
(K) 16:51:14 – Iha sama. Miul ei oo enää midn hävittävää.. Kaljatki on juotu..