Yhtyeen ensimmäinen lehtihaastattelu: Yhteissanomat ja kesä 1997. Aloitteleva Stamina tarvitsi kättä pitempää matkallaan maineeseen ja mammonaan: oli tallennettava omia sävellyksiä, valokopioitava mustavalkokansia c-kasetteihin, jakaa musiikkia kädestä käteen, levittää yhtyeen nimeä. Bändi oli tehnyt jo ensimmäiset keikkansa, tukat olivat kasvaneet tarvittavat kymmennen senttiä hartioille asti. Kännissä oltiin jo muutama kerta kuukaudesta Lappeenrannan yössä: oli aika ostaa uusia soittovehkeitä, aloittaa soittotunneilla ravaaminen ja päivittää saundia.

Hyrde: Miulla on yks videopätkä Savitaipaleen Kivikoululta, siel soitettii muistaaksee -97 luumäkeläisen Blindin ja paikallisen Kyyn Eleiden kanssa (joiden basistilaulaja Teemu on sittemmin toiminu mm. Stam1nan valomiehenä, roudarina, paitamyyjänä sekä musavideoiden ja promostillien kuvaajana). Miul kulki miun 8mm-kamera näil reissuil aina mukana ja yhes pätkässä Teppo sääti jotain rumpujuttua soundcheckissä. Sil oli Sepulturan pitkähihane paita ja pitkä alta-kalju-tyylinen tukka ponnarilla. Vitti se näytti heville äijälle. No eipä näytä enää, nykyään se näyttää rumpalille. No sit ku ite keikkaa katteli videolta ni kyl siellä tukkaa pyöriteltii ja porukka hyppi iha innoissaa. O miul noist ajoist kyl kuva, et sillo jo ajatteli musahommia iha vakavissaa. Myö käytii Imatran Koskikeskuksella asti soittamas, en muista kyl millä kyydil, koska myöhä oltii kaikki alaikäsiä. Kai jonku iskä sinne meiät kyytsäs. Vai oisko ollu Hornan laulaja.

Brainrape-demo, 1997
Hyrde: Näit keikkoja myytii demonauhoilla. Kipon Anssi ja meiän tuttu miksaajaspesialisti Jusbaumi pyörittelivät aikoinaa Astia-Studiota Lappeenranna keskustassa, legendaarisen Woodoo-kerhon naapurissa. Sinne myö varattii aika 1997 ja nauhotettii vitti iha pokkana biisejä kuten Brainrape ja Widow Speaks. Voi vittu, hävettää vieläki, mut samalla oltii iha kiluissaa ku Jusbami sano ett ”pyörii”, sit Teppo paukutti Tamoja nii et sen klikkiluurit tippu sen päästä keske ottoa. Teppo jatko soittoa, ei ees keskeyttäny. Myö moshattii Olkkose ja Häkli kans kesken ottoa ja Marsut ja Jacksonit soi. Kippo käski tuomaa referenssilevyä miksausta varte ja myöhä tuotii mm. Stone Emotional Playground. No, jäätii jonki verra siitä saunditavotteesta jälkee, mut kylhä nimittäi oltii kiluissaa pelkästä ajatuksesta. Miksaustyön lopuks Kippo soitti pojille Meshuggahin DEI-albumia ja myö paskottii housut täytee. Siit ei toivuttu ikinä.

Pekka: Mie muistan, että miulla oli sormet ihan verellä ja jännitti ihan hulluna, kun oltiin ensi kertaa studiossa. Ei kyllä oikeen tiedetty mitä ollaan tekemässä.

Hyrde: Brainrape-demoa varte Häkli väsäs kannet kotikoneellaa, otti jonku pornotähden silmän siihen kansikuvaan ja näppäiltiin syntyneet lyriikat ”ees jotenki sinnepäin” talteen. Mie kävin Lemi kirjastossa tulostamassa c-kassujen kansiin kääntöpuolelle biisien sanat kaikkien luettavaksi. Se oli pirummoine virhe. Aikamoista paskaa sitä osas kirjottaa 17-kesäsenä, voi loiri. Noh, masternauhasta monistettii kasettipainotalossa joku 500 kpl kassui mitä kaupattii kädestä kätee, vietii kaupunkii levykauppoihi myytäväks ja läheteltii levy-yhtiöille vissii Amerikkaa myöte. Arvatkaapa mitä saatii vastauksesk?

Hyrde: Loppui lopuks kutenki niide nauhoje avulla rahotettii meiä seuraava demosessio, värillisten kansien painatus, saatii lisää keikkaa hankittua ja jopa eka viralline lehtijuttu Yhteissanomii. Haastattelija oli nuori nainen, joka kuunteli kasettin läpi treenikämpällä, samalla kun myö hikoiltiin ja puristeltiin finnejä hermostuneina. Se maisteli suklaata mutta näytti aika vakavalta. Kyllä se taisi kysyä sitten että ”nii kukas teistä tässä oikein laulaa?”. Nostin käden. Tekstissä lukiki sitten että ”demonauhalla laulaja kuulostaa lähinnä isolle tummaihoiselle miehelle”. Poseerattiin kuvaajalle treenikämpän ikkunan edustalla, Pexillä oli Slayerin paita ja Kakella asiaan kuuluvasti mustat lasit ja farkkutakki täynnä bändilogoja.

Hyrde: Vaikka demojen väsäily oliki suurinta hupia ja täyttä rautaa, toivoha sitä noil hommil saavansa jotai muutaki ku paria keikkaa ja sukulaisten ihmettelyn. Suurin fantasia oli tietysti se levytyssopimus, joka ois tarkottanu heti uutta elämänlaatua ja statusta kaveripiirissä. Fantasiana se pysyki sitte tommoset kaheksa vuotta. Taitaa tuo elämänlaatuki olla pelkkää fantasiaa.
Staminan promokuva, joka liitettiin Brainrape-demon kansiin. Kuva keväällä 1997