-Laita siihen otsikkoon jotain Staminan sisukkaasta väännöstä, kehottaa Pekka Olkkonen.

Mikäs siinä, kukapa bändin musiikkia paremmin analysoisi kuin muusikko itse. Ja sisukkuuden on valmis allekirjoittamaan toimittajakin lemiläisbändi Staminan tuoretta demoa kuunneltuaan: sisukas vääntö saa niskakarvat nousemaan pystyyn, ja ihan pakko on kysyä, mistä musiikin lajista tarkalleen ottaen on kyse. Hevin eri muotoihin kun ei toimittaja ole koskaan oikein perehtynyt.

-Metallia tämä on, tarkemmin sanottuna ehkä speedmetallin ja powermetallin sekoitusta, luonnehtivat pojat.

-Mutta staminametalli on paras ilmaus, keksii Pekka.

Stamina, joka muuten tarkoittaa sisua, on nimittäin poikien ihan oma juttu, eikä rinnastuksia bändeihin kannata tehdä. Nelikko, soolokitaristi Pekka Olkkonen, solisti-kitaristi Antti Hyyrynen, rumpali Tepo Velin ja basisti Jaakko Häkli, soittaa omaa musiikkiaan omalla tyylillään, vaikka sysäys soittoharrastuksen aloittamiseen aikanaan tulikin tunnettujen hevi- ja metallibändien kuuntelemisesta.

Soittokokemusta kaikilla on ainakin viiden vuoden ajalta, yhdessä pojat ovat soittaneet puolitoista vuotta.

-Minä ja Pekka soitettiin ala-asteella yhdessä. Pekka soitti sitten Antinkin kanssa ja Antti taas Jaakon kanssa. Niin me ajauduttiin samaan kokoonpanoon, selvittää Teppo.

Poikien musikaalisuudesta kertoo se, että jokainen hallitsee lähes soittimien kuin soittimen, vaikka kukin omansa tietysti parhaiten. Pekka ja Antti muun muassa antavat kitaratunteja Lemin kasvaville muusikkolupauksille.

Tummansävyisiä sanoituksia englanniksi

Pelkällä demon kuuntelulla ei uskoisi että, asialla on neljä 16-17-vuotiasta nuorukaista, niin matalaksi Antti on nauhalla äänensä saanut.

-Olin pari viikkoa puhumatta ennen nauhoituksia, selvittää hän.

-Mutta ovat muutkin sanoneet, että ääneni kuulostaa enemminkin viisikymppiseltä tummaihoiselta mieheltä.

Antti on yksin lähes kaikkien englanninkielisten, tummansävyisten sanoitusten takana. Keväällä Lappeenrannan Astia-studiolla äänitetyllä kuuden biisin demonauhalla on muun muassa sen nimisiä raitoja kuin Sick Moment, Wake Up ja Brainrape, joita on soitettu keikoilla Lemillä, Savitaipaleella ja Lappeenrannassa. Biisilista kasvaa koko ajan, ja Staminan repertoaariin kuuluu tätä nykyä lähes kymmenen kappaletta, kaikki englanniksi.

-Suomen kieli ei oikein sattuisi tällaiseen musaan. Se kuulostaisi ehkä punkilta, mikä ei ole tavoite, perustelevat pojat kielivalintaa. -Mutta on suomestakin ollut puhetta. Se olis oikeastaan haaste.

Vaikeinta Antista on aiheiden keksiminen sanoituksiin, sillä musiikkimaailmassa lähes kaikesta taivaan ja maan välillä on jo laulettu. Onnistunut kappale voi lähteä liikkeelle parista hyvästä riimistä, jotka tulevat mieleen yhtäkkiä. Sen kummempaa sanomaa eivät pojat musiikkiinsa ole liittäneet, kantaaottavuus jääköön sekin punkille.

-Olisi tietysti kiva tehdä biisejä jostain omaa elämää koskettaneesta aiheesta, mutta mitään niin traagista ei vielä ole ehtinyt tapahtua, Antti pohtii.

Keikalle koska tahansa

Keikalle Stamina on valmis lähtemään koska tahansa, ja haavena on, että sillä vielä joskus voisi tienatakin. Tapiolan treenikämpältä Staminan välineistö kulkee keikkapaikalle peräkärryllä.

Mutta käy Staminan pitkätukkaisilta pojilta muunkin kuin metallin soittaminen. Tanssikeikkojakin on ollut, eivätkä iskelmäpainotteiset koulun musiikkitunnitkaan vastenmielisiä ole.

-Kyllä meiltä nuotinlukukin onnistuu, ja ihan terveellistä se on soittaa välillä muutakin kuin metallia. Ei meidän demokaan pelkkää örinää ole, melodiaa ja oikeata lauluakin on, toteaa Pekka.

Muutenkaan ei Staminan pojille ole tärkeää pitää yllä kaavamaista hevarin imagoa: pitkä tukka ja rankka musiikkimaku eivät heidän mielestään edellytä mustanpuhuvaa olemusta. Yhden tietyn nuotin mukaan eläminen ei sovi Staminan pirtaan sen enempää musiikissa kuin yksityiselämässäkään. Tulevaisuudessa pojat haluaisivat pistää soittotaitonsa vielä perusteellisemmin peliin ja suunnittelevat kehittävänsä musiikkia taidokkaampaan suuntaan. Mutta Stamina on aina sisukkaasti Stamina.

-Meille on kehkeytynyt oma tyyli. Ei meitä voi yhteen kategoriaan luokitella.