H: Koneeltani löytyy kansio, jonka otsikon alle on keräytynyt neljännen albumin raakamateriaalia: hajanaisia kännykkä-äänityksiä, tekstitiedostoja muistiinpanoista ja kokonaisista sanoitusaihioista, stereo- ja mono-muistiinpanoja riffeistä ja melodioista. Kansio on merkitty luoduksi 3. helmikuuta vuonna 2008.

P: Jeas, miullahan on ollut tähän asti todella moderni tapa tehdä uusia biisejä eli olen vain nauhoitellut ideat mp3-soittimen sanelukoneeseen. Nyt olen kuitenkin saanut jonkinlaisen kotistudion pystyyn ja biisejä voi demota kotona kunnolla. Olen myös ollut luovimmillani sitten UKK-aikojen: jo talvella tuli monta biisi-ideaa. H: Tuleva pitkäsoitto on siis ollut jo pitkään hahmona taustalla, jo Raja-albumin julkaisun aikoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa vain edelliseltä levyltä ylitse jääneiden raakamateriaalien ”jatkoharkintaa” tai säilömistä mahdollista tulevaa käyttöä varten. Kuitenkaan mikään muokkaukseen päätyneistä töistä ei muistuta Rajan materiaalia, ei ainakaan suoranaisesti. Näin jälkikäteen tarkasteltuna Raja, kaikessa suorassa kliinisyydessään ja yksinkertaistuksessaan, on lähtökohtaisesti kuin eri puusta veistettyä Stam1naa.

KP: Muistelisin, kuinka jo viime vuoden lopulla syyskeikkojen jälkeen Antti ilmoitti siirtyvänsä lomalle, mutta noin viikko viimeisestä syksyn keikasta tuli ensimmäinen muhimassa ollut demotus miun sähköpostiin. Tätä seurasi kysymys, ”haluatko lisää, on näitä vielä pari”, ja yhtäkkiä sähköpostissa oli yli puolet tulevan levyn matskuista – raakademoina siis. Eli ideat ovat todella muhineet heti Rajan julkaisun jälkeen.H: Ajatusta yhtyeen kehittymisestä uusiin biiseihin on vaikeahko selittää. Uuden biisimateriaalin haju tuntuu vain erilaiselle. Nyt yhtye haluaa jälleen soittaa, pelata pelejään vapaalla kädellä, lisätä paljon elementtejä ja tehdä varsin haastavaa jälkeä kappalerakenteissa, tehdä haaroittuvampaa latvustoa. Useassa uudessa kappaleessa ”kertosäe” osiona toistuu vain kahdesti. Kappaleet soljuvat perättäisinä hienosti yhteen jo nyt.

KP: 11 uutta teosta on tällä hetkellä työn alla. Tai oikeastaan voimme puhua viimeisistä pienistä hiomisista, koska kappaleet ovat erittäin valmiissa mallissa (ainakin soitannollisesti). Jälleen ihmetyttää missä vaiheessa vuotta ehdimme reenata näin paljon uutta tavaraa, koska alkukevät meni huilatessa, loppukevät kännissä ja kesä keikoilla. Juopon duuria, heh heh..

P: Jeas, uusissa biiseissä on voimaa. Miusta matsku haiskahtaa tässä vaiheessa enemmän UKK-meiningiltä kuin Rajalta. Tosin kaikki voi muuttua, kun astumme studioon. Voin jo tässä vaiheessa luvata, että kuulija yllättyy, vaikka olisi meitä jo aiemmin seurannut. H: Koko lähtölaukausta levyn tekemiseen on suunnattomasti tukenut taannoinen Duurijuopot-demosessio Lappeenrannan Astia Studiolla. Äänitimme yhteensä kahdeksan kappaletta instrumentaaliversioiksi, mahdollisimman pitkälti ”livenä” yhdessä soittaen (demojen päälle valmistelen laulusovituksia ja lyriikoita kaikessa rauhassa, edelleen). Viikonlopun pituisen session hedelmä kypsyi maisteltavaksi jo ensimmäisen äänityspäivän jälkeen: olisiko mahtavaa äänittää koko seuraava albumikin mahdollisimman pitkälti samanaikaisen soiton metodilla? Tälle Duurijuopot-demolle tarttui nimittäin varsin raikas ja dynaaminen tunnelma yhtyeestä. Kappaleet hengittävät uudella tavalla ja (vaikkakin ilman laulusuorituksien punaista lankaa) ovat varsin miellyttävää seurailtavaa. Voisiko tämä olla askel oikeaan, ”uuteen vanhaan” suuntaan, rohkea ratkaisu tehdä dynaamisempaa ja eläväisempää levykokonaisuutta?

KP: Albumin nauhoittaminen ns. mahdollisimman livenä on mahtava ajatus nykypäivän loppuunsa hiottuihin, muovisiin tekeleisiin verrattuna. Ja täysin totta on, että livenauhoituksessa tallentui narulle aivan uudenlaista ilmavuutta, jota aiemmin ei Stam1nan levyillä tai demoilla ole ollut. Saa nähdä kuinka käy studioon mennessä. Meikäläistä kiinnostaa erittäin paljon idea livenauhoittamisesta koko bändin kanssa kerrallaan.

P: En ole itse varma, miten paljon uutta levyä kannattaa nauhoittaa livenä – tällainen musiikki vaatii miusta tiettyä skarppiutta. Mutta uusien biisien demotus studiossa oli erittäin antoisaa.H: Kolmen julkaistun albumin ja DVD:n julkaisun jälkeen on ollut helppo ajatella seuraavan albumin olevan ”aivan jotain muuta”. Ehkei kuitenkaan reggaeta, valssia tai humppaa, mutta uudenlaisen, tyylikkään reittivalinnan koettamista. Pöytä on tyhjä, ainekset jääkaapissa, uuni valmiina kuumennettavaksi. On aika leipoa rieska.

KP: Padan äärellä hyörivät jälleen tutut kokit, mutta mukana on roppakaupalla uusia mausteita ja erilaisia lähestymistapoja tutun rieskan valmistamiseen.

P: Jeas.