Jussi yrittää auttaa Teppoa rumpujen kanssa.H: Roudaus oli yhtä kirpeää kuin aina. Talvi kyykytti lemiläistä maalaismaisemaa. Päivä käynnistyi kunnolla vasta Pasilassa, Ylen radiojuontaja Veli Kauppisen tiukassa kuulustelussa. Pyrimme siis muotoilemaan Kai-Pekan kanssa suomalaisen rock-todellisuuden haamumaista olemusta. Oli selvennettävä verbaalisesti se, mitä kaikkea kulunut vuosi oli bändille merkinnyt. Eipä helpoin tehtävä ei: juuri ja juuri edes muistan milloin yhtye julkaisi viimeisimmän albuminsa. Sitäpaitsi, mihin helvettiin vuosi 2007 on hävinnyt?!

K-P: Se elää edelleen kosmisena vastavoimana rajatiedon tuolla puolen.

H: Spugeryhmän edellinen julkinen esiintyminenhän lavalla oli syyskuussa, vieläpä koulusurmien tummentaman Kauhajoen jälkeisissä mainingeissa. Kyseisestä keikasta olikin sitten melkoinen kontrasti heilahtaa juhlahumun ytimeen, pääkaupungin legendaarisimman rock-klubin lauteille, vieläpä parin muun rymyryhmän kera. Paskan määrä lahkeissa oli lapiomitoissa kolme plus yksi per puntti. Eipä auttanut muistutella, että ”onhan tässäkin tunkkaisessa kusilaarissa jolloteltu useasti aiemminkin”. Paniikki ja hätätila olivat todellisuutta.

K-P: Myös kuume aiheutti aivan uudenlaisia halluja: olin näkevinäni soundcheckissa monitori-Oksun kädessä Jeesuksen tatuoinnin. Tästä ei selvittäisi helpoimman kautta!

H: Ravintola Ilves hohki helsinkiläistä rock-todellisuutta. Odottelimme Kai-Pekan kanssa reilu puoli tuntia anonyymia ulkolaista toimittajaa. Joimme kahvia, emme kaljaa. Vätystelymme muovautui löhöämiseksi, sillä hotellimajoitus kutsui huumaavasti. Asettelin ruhon Emil ”Ehmeli” Lähteenmäen kanssa samaan huoneeseen lepoasentoon. Tätä ennen liuotin ruhosta kuolleen ihosolukon jättimäisen kylpyammeen haaleaan vesistöön. Mukaan sekoittui myös irtokarvoja ja hikeä. Olin hetken onnellinen.

K-P: Onni on olla ystävien luona.

Harjoitustiloissa käydään vakava keskustelu rummuista.H: Keikan täytyi lähtökohtaisesti ns. onnistua, sillä jopa kruununperillinen, kirstunvartija ja normaalia suuremmalla, lämpimällä sylillä varustettu Saikkonen ilmoittautui läsnäolevaksi. Tavastia siis suorastaan pullotti tuttuja: reilu satsi suomalaisen rock-todellisuuden väkevimpiä muusikoita ja hännystelijöitä tiiraili lauteilla liikahtelevaa lihaa. Kritiikin ja analyysin rutinan saattoi miltei kuulla. Olimme transessa.

K-P: Hännystelijöiden lisäksi bongasimme paikan päältä myös tuttuja, rautaisia ammattilaisia. Nimittäin Apocalyptica-yhtyeen luottomiehet ja -teknikot olivat muuttaneet Suomeen ja tulleet tarkistamaan lemiläisiä Tavastialle. Ringolle Ja Robertille rakkaita terveisiä!

H: Diablon miehiä on aina mukava nähdä. Ehtipä tuota muutaman kappaleen miehistön musiikkiakin todistaa, varsin väkevän raportoinnin lemahdus PA:sta kajahtelikin. Eipä lähde mikään mikkihiiristö rallattelemaan Bodomien seuralaisiksi piakoin…

K-P: Diablo jyräsi tajuntaani samalla kun hain helpostusta olooni rommiteen avulla.

H: Diablon Bodom-yhteys muuttui juorusta huojuvaksi lihaksi, kun varttia ennen keikkamme alkamista eräskin Alexi päätti rohjustaa takahuoneen tunnelman mukavuuteen. Hiljaiseksi se vetää, kun Suomen rock-todellisuuden kaukosäädin saa uudet patterit ja volyme asetetaan täysillä-asentoon. Oli parempi venyttää selkää vielä kerran, vetää syvään happea ja pieraista kuuluvasti: ”Tätä on Stam1nan rock-todellisuus 2009!”

K-P: Ja niinhän myö tehtiin!

H: Upouusi Training Montage -intro räjäytti ainakin yhtyeemme omat tajunnat kristallipölyksi. Jos ette ole kuulleet Stam1nan Training Montage Tour 08-09 -intronauhoitetta, ette voi tietää mikä rock-intro todellisuudessa edes on!

K-P: Se on rock-todellisuutta se!

H: Aloitimme liehiköinnin ja ketkutuksen tutuin ottein, miltei kuukausien keikkataukoa unohduttavalla tavalla. Näytimme koko vuoden parhaimmat temput ja salillinen pääkaupunkiseudun villeimpiä rock-todellisuuden, Tavastian maanantai-illan hirmupetoja rakensi huoneistoon usvaisen kosmoksen. Olimme galaksin kääntöpuolella. Tunnin raapaisu teleporttasi läsnäolijat mielikuvituksen temppeliin, lihaksi summonoituneen musiikin metsikköön… poimimme maasta marjoja ja nuotteja korikaupalla ja lahjoitimme ne eturivin kauneimmille naisille viinirypäleiden ja huumenyyttien ohella. TÄTÄ oli Stam1nan rock-todellisuus Suomessa hetkeä ennen vuotta 2009!

K-P: Ja sitten baariin.